Fietsvriendelijke straten

De Fietsmug komt naar het district Antwerpen met een focus op 2050

De fietsmug is een mobiel fietsatelier dat gratis fietsherstellingen aanbied aan fietser met een focus op kinderen en jongeren en inwoners van Europark. Op die manier willen we bijdragen aan de veiligheid van fietsers. We stellen immers vast dat er veel mensen rondrijden op een fiets die niet in orde is.

Sinds 2012 zijn we vanuit onze pleinwerking in Hoboken gestart met een mobiel fietsatelier met een focus op een aantal pleinen in Hoboken. Dit project startte vanuit de vaststelling dat er heel wat kinderen met een fiets op pad zijn die niet in orde is (kapotte remmen, een ketting die voortdurend van het tandwiel gaat, geen licht, enz.). De fietsmug wordt mee gedragen door vrijwilligers en een halftijdse medewerker die de vrijwilligers opleidt en ondersteunt. Naast de inzet op fietsveiligheid zet het project dus ook in op het verwerven van technische en klantgerichte competenties aan doorgaans jonge vrijwilligers (14 tot 20 jaar). De Fietsmug betekent in Hoboken een groot verschil inzake fietsveiligheid en het stimuleren van fietsen. We hebben het aantal veilige fietsers rond in ons werkingsgebied zien toenemen. Hoogtijd dus om dit project verder te verspreiden over de Stad en naast ons Jeugdhuis de Schietgang in Hoboken ook te linken aan Jeugdhuis 2050. Ook op Linkeroever zien we heel wat kinderen en ook ouderen rondrijden met zeer onveilige fietsen. Vaak ontbreken echter de middelen om in een goed onderhoud te voorzien. We hebben samen met buurtregisseur van Linkeroever in het verleden reeds een succesvolle fietsherstel dag georganiseerd. We konden toen echter de vraag niet aan. Daarom willen we de werking van de Fietsmug uitbreiden naar Linkeroever en met momenten ook ander delen van het district Antwerpen. We willen in 2019 minimum 6 vrijwilligers opleiden tot fietstechnieker en hen laten begeleiden door een halftijds medewerker. Dit team zal voorzien in fietsherstellingen in de scholen van Linkeroever, fietsherstellingen op straat met een focus op Europark 1 en 2 en fietsherstellingen op een belangrijke fietsroute naar de Stad (voetgangerstunnel en overzet).

-We zorgen voor veilige fietsen op een hopelijk verbeterende fietsinfrastructuur -We stimuleren kinderen en jongeren om te fietsen met een focus op veiligheid -We leren jongeren zelf herstellingen uit te voeren -We dragen bij tot een positieve beeldvorming omtrent onze jonge diverse groep vrijwilligers

-Het moeilijk vinden van vrijwilligers, maar er zijn nu reeds geïnteresseerde kandidaten. -Het vinden van een geschikt personeelslid

-Materiaal: 4000€ *bakfiets 2000€ *ombouwen bakfiets 1000€ *Materiaal herstellingen 1000€ -Personeel: 20.000€ (halftijds pedagogisch fietshersteller)