Fietsvriendelijke straten

Critical Mass Fiets Festival

Een festival om het fietsen in Antwerpen te vieren, om zoveel mogelijk Antwerpenaren te doen fietsen, en om bij te dragen aan een stad waarin men de fiets beschouwt als het meest evidente, gemakkelijkste en vooral leukste vervoersmiddel.

Iets meer dan vier jaar geleden zijn we in Antwerpen begonnen met het organiseren van 'Critical Mass Antwerpen'; een maandelijks vast moment, waarop men met zoveel mogelijk fietsers samen fietst in de stad. Het is een rijdend fietsfeest met muziek en animatie om op te komen voor een betere, gezondere en vooral leukere fietsstad voor iedereen. En waar we ooit begonnen zijn met 8 fietsers, fietsen we nu maandelijks met honderden samen door onze prachtige stad (op koudere maanden zitten we rond een 200-tal, dus technisch gezien ook nog "honderden"). De deelnemers zijn zeer uiteenlopend; coureurs, ouders met bakfietsen, grootouders met kleinkinderen, fietsfanaten, jeugdbewegingen, studenten en mensen die op een leuke wijze het weekend willen inzetten. Critical Mass is tevens een wereldwijd fenomeen, want er zijn ongeveer 300 steden wereldwijd waar je mee kan fietsen, waaronder ongeveer 8 Belgische steden. Dit jaar hebben we samen met de andere Belgische Critical Mass fietsers een gezamelijke fietstocht gehouden in Brussel, met 1100 à 1500 aanwezige fietsers (1100 volgens ons, 1500 volgens de politie). Door dit grote succes kregen we in Antwerpen het idee om dit te herhalen in 2019, met als locatie onze favoriete stad, en er een echt fietsfestival van te maken. Het evenement zelf is gepland voor het laatste weekend van mei 2019. Op vrijdagavond zullen we zoals elke maand samen fietsen, met een leuke afterparty als afsluiter. Op zaterdag houden we het echte festival: in de vroege namiddag samen fietsen doorheen onze stad met zoveel mogelijk fietsers van het hele land. Daarna optredens, (kinder-) animatie, en zoveel mogelijk van de prachtige fietsinitiatieven die onze stad rijk is, in de kijker zetten.

Wat maakt een stad een échte fietsstad? Dat iedereen er graag fietst. En dat bereik je niet alleen door in te zetten op fietsveiligheid. Teveel spreekt men in één adem over fietsen, ongevallen en ongenoegen. Wij willen het over iets anders hebben. Fietsen is wat je doet als je na je werk even wil uitwaaien. Je neemt er de kinderen mee naar school, of je gaat er mee even tussenuit. Als we zo meer denken over fietsen, kunnen we van Antwerpen dé fietsstad maken.

Hoewel we veel ervaring hebben met het organiseren van grote fietstochten, is een festival toch een ander paar mouwen. Er komt véél meer papierwerk, opvolging en verplichtingen bij kijken. Omdat we deze zaken goed en correct willen aanpakken, zullen we hiervoor beroep doen op personen en organisaties met professionele ervaring.

Verzekeringskosten, veiligheid: €2000 Signalisatie & aankleding locatie, gratis water, medische bijstand, marketing, onkosten vrijwilligers (eten, drinken, etc.): €8000 Totaal: €10000